Завершилася інспекційна кампанія щодо виявлення незадекларованої праці

Завершено інспекційну кампанію з питань виявлення неоформлених трудових відносин, проведену інспекторами праці Державної служби України з питань праці з 1 липня по 30 вересня 2021 року, за участі представників Національної поліції, Державної податкової служби, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної міграційної служби та органів місцевого самоврядування.

Впродовж 3 місяців інспекційної кампанії проведено 3 030 інспекційних заходів та виявлено 11 724 працівники, допущених до роботи без оформлення трудових відносин.

Традиційно найбільше неоформлених працівників виявлено у сферах:

  • торгівлі (2960 неоформлених працівників);
  • організації харчування (2359 неоформлених працівників);
  • сільському господарстві (2405 неоформлених працівників).

До всіх роботодавців, що допускають до роботи працівників без оформлення трудових відносин, застосовані заходи притягнення до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

За результатами заходів, проведених в рамках інспекційної кампанії, укладено трудові договори з 123 тис. працівників.

За інформацією Державної податкової служби кількість працівників, щодо яких надійшли повідомлення у період з 1 липня до 26 вересня 2021 року збільшилася на 28 869 осіб.

Інспекційні відвідування роботодавців супроводжувалися широкомасштабною інформаційною кампанією у засобах масової інформації про ризики і наслідки незадекларованої праці, а також про процедури оформлення трудових відносин та інші вимоги законодавства про працю та охорону праці.

В рамках інформаційної підтримки інспекційної кампанії здійснено 210 виступів на телеканалах, 208 виступів на радіо, у друкованих засобах масової інформації розміщено 297 публікацій та на інтернет-ресурсах — 4 386. Стосовно неприпустимості використання незадекларованої праці на 286 об’єктах забезпечено трансляцію 811985 відеороликів, розміщено 295 білбордів, сітілайтів та 2290 постерів.

Потрібно зазначити, що динаміка працевлаштування працівників, а також їх кількість у конкретних роботодавців постійно відстежується інспекторами праці. До роботодавців, у яких при збереженні рівня активності господарської діяльності зменшиться кількість працівників після завершення інспекційних заходів, увага буде особливо прискіпливою, в тому числі і шляхом проведення повторних інспекційних заходів.

Інспекційна кампанія з питань виявлення неоформлених працівників – це об’єднання зусиль всіх державних органів у боротьбі із незадекларованою працею. Напрацьовані механізми взаємодії підвищили результативність моніторингу стану трудових відносин та дали змогу більш точно реагувати на факти порушень законодавства.

Позитивні результати спільної роботи державних органів у запобіганні використання незадекларованої праці відзначено також і соціальними партнерами та прийнято відповідне рішення щодо продовження практики проведення спільних інформаційних та інспекційних кампаній у 2022 році.

Узагальнені результати проведеної роботи та узгоджені пропозиції з питань розробки механізму спільних дій щодо запобігання використанню незадекларованої праці будуть основою при розробці Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2022 рік.

Як і в попередні 2020-2021 роки робота інспекторів праці буде організована на принципі запобігання порушенням. Зважене та збалансоване поєднання двох інструментів (інформаційних та інспекційних заходів) є запорукою досягнення основної цілі, що стоїть перед інспекторами праці — забезпечення задекларованої та безпечної праці.

Джерело: за матеріалами Управління Держпраці у Вінницькій області