Заборона проїзду без антиковідних документів з 21 жовтня — оприлюднено офіційний текст постанови КМУ

Кабінет Міністрів України постановою від 11 жовтня 2021 року № 1066 вніс зміни до Постанови № 1236. Новації передбачають документи, які необхідні для поїздок та перельотів між регіонами з 21 жовтня. Постанова № 1066 набирає чинності 21 жовтня 2021 року. З її вже оприлюдненого тексту випливає.

З 21 жовтня у разі встановлення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки забороняється здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах, авіаційним та залізничним транспортом у міжобласному сполученні без наявності у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років:

— негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції

— або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до дня поїздки;

— або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;

— або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;

— або міжнародного, внутрішнього сертифіката чи іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

При цьому перевізник несе відповідальність за наявність у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років, документів, названих вище.

У МОЗ коментують це таким чином. Якщо ви пересуваєтеся в межах регіонів з жовтим рівнем епіднебезпеки, то вам необхідний один із таких документів:

— документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;

— міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини.

— негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Якщо ж ви виїжджаєте або прямуєте в регіон з червоним рівнем епіднебезпеки вам буде необхідний один із таких документів:

— документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;

— міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 двома дозами дводозної вакцини;

— негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Як відомо, з 23 вересня по всій Україні діє жовта зона карантину.

Усі ці вимоги радимо врахувати роботодавцям під час планування відряджень працівників.

Джерело: за матеріалами «ЛІГА-ЗАКОН»