Як припинити діяльність ФОП, якщо серед працівників є вагітні?

СИТУАЦІЯ

Пані Альбіна (ім’я змінене) вирішила припинити діяльність фізичної особи підприємця. Жінка, як і належить, попередила всіх працівників про майбутнє вивільнення через два місяці. Проте одна її працівниця розповіла, що вагітна і що її відпустка по вагітності розпочнеться за тиждень до звільнення. Пані Альбіна не знала як діяти за таких обставин, тому звернулась до Управління Держпраці.

КОМЕНТАР

Роботодавець дізналася, що «е-лікарняні» з’являються автоматично одразу після створення медичного висновку, якщо пацієнт є застрахованою особою, тобто офіційно працевлаштований. Сповіщення про відкритий е-лікарняний надходить роботодавцю в кабінеті страхувальника на вебпорталі Пенсійного фонду та доступний для перегляду у день створення.

«Лікарняний» одразу матиме статус «Закритий», а після завершення терміну тимчасової непрацездатності його статус зміниться на «Готовий до сплати».

З цього моменту «е-лікарняний» є підставою для призначення матеріального забезпечення. Прийняти рішення щодо нього необхідно упродовж 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності. Подати заяву-розрахунок до Пенсійного фонду — не пізніше 5 робочих днів з моменту прийняття рішення про призначення матеріального забезпечення комісією.

У разі повної ліквідації звільнити вагітну або жінку «в декреті» можна тільки за умови її працевлаштування.

Пані Альбіна вирішила не поспішати із закриттям підприємницької діяльності до вирішення питання із працевлаштуванням її працівниці. Остання незабаром отримала відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, яка була оплачена Пенсійним фондом. З часом пані Альбіна знайшла можливість працевлаштувати її до іншого роботодавця та припинила свою діяльність.

Джерело: Управління Держпраці