Верховна Рада України прийняла Закон щодо зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку

Верховна Рада України 30 травня 2023р. прийняла у першому читанні за основу та в цілому законопроєкт № 9281 «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Закон розроблено з метою зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

У разі зменшення граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу (1-3 роки) на реалізацію виконання громадянами України військового обов’язку та призову їх на строкову військову службу.

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання».

Водночас перебування громадян на військовому обліку призовників до 27 років та необхідність щорічного прибуття їх до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з метою підтвердження права на відстрочку від призову, а також проходження медичних оглядів (обстежень) призводить до значних фінансово-матеріальних витрат.

Тривале перебування громадян на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану є недоцільним, враховуючи те, що значна чисельність придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Таким чином, Законом унормовується питання щодо поповнення мобілізаційного людського резерву як складової військового резерву людських ресурсів, структуру якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 листопада 2014 року № 607 «Про затвердження структури військового резерву людських ресурсів», шляхом взяття на військовий облік військовозобов’язаних громадян України, які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників.

Джерело: ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ