Урядом запропоновані зміни до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо пенсій в разі втрати годувальника

19 жовтня на розгляд надійшов проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо пенсій в разі втрати годувальника».

Метою прийняття акта є урегулювання питань, пов’язаних із пенсійним забезпеченням членів родин колишніх військовослужбовців, у тому числі добровольців, загиблих (померлих) в антитерористичній операції / операції об’єднаних сил (далі — АТО / ООС).

Проєктом акта пропонується внести зміни до Закону України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» в частині уточнення у визначенні осіб, які є непрацездатними, та мають право на призначення пенсії в разі втрати годувальника.

Також пропонується визначити розмір пенсії в разі втрати годувальника:

  • якщо пенсія призначається батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові) або право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї загиблого (померлого) годувальника — у розмірі 70 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї, а у разі, якщо право на пенсію має двоє і більше непрацездатних членів сім’ї (крім батьків, дружини (чоловіка)) — у розмірі 50 процентів грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї;
  • в розрахунку на кожного непрацездатного члена сім’ї у розмірі не менше двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Одночасно передбачається, що пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному утриманцю, у тому числі батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові).

Законопроєкт також передбачає:

«2. Установити, що у разі, коли розмір пенсії в разі втрати годувальника кожному непрацездатному члену сім’ї, на якого призначена пенсія до введення в дію цього Закону, обчислений відповідно до норм цього Закону є більшим ніж призначені раніше пенсія або частка у спільній пенсії в разі втрати годувальника, проводиться перерахунок пенсії за нормами цього Закону з встановленням підвищеного розміру з дня набрання чинності цим Законом.

3. Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня опублікування цього Закону привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону.»

Заплановано, що Закон набере чинності з 01 липня 2022 року.

Джерело: за матеріалами Мінсоцполітики