Що слід пам’ятати особам з інвалідністю при працевлаштуванні?

В Україні особи з інвалідністю володіють усією повнотою соціально-економічних прав і свобод, закріплених Конституцією нашої держави та іншими законодавчими актами. Часто при працевлаштуванні та в процесі реалізації права на працю у таких громадян виникають питання щодо того, якими трудовими правами вони наділені.

Відповідно до частини другої статті 24 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством також документи про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші.

Саме тому під час працевлаштування особи з інвалідністю мають подати і документи, які підтверджують інвалідність, а саме:

  • довідку медико-соціальної експертної комісії;
  • виписку з акта огляду в медико-соціально експертній комісії (МСЕК).

Роботодавцеві залишають їх копії та індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю.

У цих документах вказується причина інвалідності, її група і строк та висновки комісії про умови та характер праці особи.

Варто нагадати, що відповідно до частини 3 статті 26 Кодексу законів про працю України, при прийомі на роботу не встановлюються випробування для працівників з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Слід додати, що висновок МСЕК з професійної придатності включається в індивідуальну програму реабілітації людини з інвалідністю і є підставою для здійснення професійної орієнтації. Рішення МСЕК та індивідуальна програма реабілітації є обов’язковими для виконання органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, реабілітаційними установами незалежно від відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

Таким чином, задля забезпечення трудових прав осіб з інвалідністю законодавством передбачено низку пільг та гарантій, втілення яких на практиці має на меті недопущення дискримінації осіб з інвалідністю на ринку праці та реалізацію їхніх трудових прав у повному обсязі.

Джерело: Управління Держпраці