Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?

Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та не готовий повернутися до роботи, може:

  •  оформити інші види відпусток без збереження зарплати

або

  • звільнитися, наприклад, за власним бажанням чи за угодою сторін.

Якщо працівник відмовляється оформити відпустку без збереження зарплати та звільнятися, відсутність працівника на робочому місті табелюється позначкою «НЗ» (неявки з нез’ясованих причин) до вирішення питання.

Якщо після завершення відпустки без збереження зарплати за цією підставою працівник не вийшов на зв’язок із роботодавцем і не повідомив про свої подальші дії, то в Табелі обліку використання робочого часу проставляється відмітка «НЗ».

Водночас відповідно пункту 83 статті 36 Кодексу законів про працю України відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль є підставами припинення трудового договору.

Слід зазначити, відсутність працівника обумовлене необхідністю збереження життя та здоров’я таких працівників та їх сімей вважається як відсутність на роботі з поважних причин.

Джерело: Управління Держпраці