Неформальне та інформальне (самоосвіта) навчання буде визнаватись державою

В Україні розпочнуть визнавати результати неформального та інформального (самоосвіта) навчання і на його базі присвоювати професійні кваліфікації, без необхідності навчання в закладах профтехосвіти. 

22 вересня на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято Порядок про акредитацію кваліфікаційних центрів. 

Цей документ у комплексі з наявною нормативною базою дає змогу запустити систему незалежної оцінки професійних кваліфікацій та надає старт роботі кваліфікаційних центрів, які надалі присвоюватимуть кваліфікації за результатами проходження теоретичного і практичного оцінювання. 

Визнання результатів інформального і неформального навчання передбачено Законом України від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту», але до сьогодні не було практичної можливості підтвердити свою кваліфікацію без навчання в закладі освіти. 

Відповідно до прийнятого урядом Порядку про акредитацію кваліфікаційних центрів, контролюватиме їх роботу Національне агентство кваліфікацій, яке акредитовуватиме кваліфцентри, вестиме Реєстр експертів та Реєстр кваліфікацій, в якому буде вся необхідна інформація про роботу таких центрів та у відкритому доступі міститиметься інформація щодо виданих сертифікатів з присвоєнням кваліфікації. 

«Неважливо де людина здобула необхідні знання, вміння, навички. Важливо, аби вона володіла необхідними компетентностями. А чи вона їх здобула в You Tube, чи на курсах, чи працюючи на виробництві – не має значення. Людина приходить у кваліфікаційний центр, здає практичне і теоретичне оцінювання та отримує сертифікат про присвоєння професійної кваліфікації», — зазначає Юрій Баланюк.  

У Національному агентстві кваліфікацій зазначають, що кваліфікаційні центри жодним чином не створюють конкуренцію для закладів профтехосвіти. 

«Основна цільова аудиторія кваліфікаційних центрів, це особи віком 30+. Це ті люди, котрі здобули вміння і навички іншої професії, але не готові знову витрачати 2 роки на навчання. Компетентності цих людей необхідно оцінити, і якщо вони відповідають вимогам профстандарту — видати сертифікат про присвоєння кваліфікації, з яким можна офіційно працевлаштуватися», — наголошує Юрій Баланюк. 

У Національному агентстві кваліфікацій зазначають, що в кваліфікаційних центрах можна буде підтвердити кваліфікацію здобуту за кордоном. «Якщо людина здобула кваліфікацію в іншій країні, то потрібно надати відповідні документи, і ця кваліфікація буде визнана». 

У Національному агентстві кваліфікацій також зауважили, що створювати кваліфікаційні центри можуть роботодавці, бізнес асоціації, заклади освіти та інші юридичні особи.  

Нормативна база розроблена у форматі соціального діалогу з Міністерством освіти і науки України, яке підтримало впровадження сучасних, інноваційних норм в системі визнання кваліфікацій, Міністерством економіки, Міністерством соціальної політики, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок та міжнародними партнерами. 

«Стояло завдання створити систему визнання результатів інформального і неформального навчання, і зробити дієвий та зрозумілий для бізнесу механізм створення та акредитації кваліфікаційних центрів — і ми це зробили. Найближчим часом в Україні розпочне роботу кваліфікаційні центри»,  — зазначили в Національному агентстві кваліфікацій. 

Джерело: за матеріалами Національного агентства кваліфікацій