Фахівець та робітник не можуть отримувати однакову зарплату на рівні мінімалки — Верховний Суд

Верховний Суд погодився із доводами Держпраці, що при встановленні розміру оплати праці бухгалтера та маляра необхідно дотримуватись міжкваліфікаційних співвідношень. Таким чином, касаційну скаргу регіонального управління Держпраці задоволено у постанові ВС від 4 червня 2021 року у справі № 816/1889/16.

Позивачем у цій справі виступало підприємство, яке переконувало, що державний інспектор під час перевірки не перевірив належно документи про прийняття на роботу, наявність кваліфікацій у працівників та їх освіту, які є характеристикою кваліфікації працівника. Зазначив, що посадовий оклад бухгалтера, маляра визначений згідно з законодавством, виходячи із розміру мінімальної зарплати. Тому оплата праці бухгалтера та маляра за червень-серпень 2016 року проводилась виходячи із встановленого посадового окладу, без урахування міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Проте представники Держпраці іншої думки — оклад формують на основі тарифної ставки робітника першого розряду, яка встановлюють у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати, та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів).

Тому оплата праці на рівні мінімальної зарплати допустима тільки для простої некваліфікованої праці. Назви таких професій передбачені розділом 9 Класифікатора професій «Найпростіші професії».

Натомість посилання позивача на те що бухгалтер має педагогічну освіту і не має ні кваліфікації, ні категорії бухгалтера, а маляр також не має ні кваліфікації, ні категорії, ні відповідної освіти, не можна брати до уваги, оскільки до професій «бухгалтер» і «маляр» виставляються певні вимоги, які передбачають певні знання в цих сферах, вміння, навики, тощо.

Тож при встановленні розмірів оплати праці бухгалтеру, маляру необхідно дотримуватись міжкваліфікаційних співвідношень. Це означає, що розмір оплати праці повинен бути вище за мінімальний.

Верховний Суд погодився із доводами Держпраці.

Адже, згідно з класифікатором професій ДК 003-2010 посада бухгалтера за класифікацією професій відноситься до розділу 3 (фахівці). У свою чергу посада маляр за класифікацією професій відноситься до розділу 7 (кваліфіковані робітники з інструментом).

Тому при встановленні розміру оплати праці бухгалтера та маляра необхідно дотримуватись міжкваліфікаційних співвідношень.

Джерело: за матеріалами «ЛІГА-ЗАКОН»