11 жовтня Уряд внес зміни до Порядку розроблення та затвердження професійних стандартів

Кабінет Міністрів України затвердив новий Порядок розроблення, введення в дію та перегляду професійних стандартів, який дозволяє розробляти професійні стандарти на нові професії, що відсутні в Класифікаторі професій.

Це постанова від 11 жовтня 2021 року № 1063 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 травня 2017 р. № 373».

За словами Голови Національного агентства кваліфікацій Юрія Баланюка, до сьогодні недосконалість і застарілість Класифікатора гальмувала процес розроблення професійних стандартів на нові професії, оскільки спочатку потрібно було внести професію до Класифікатора, а це займало довгий період часу. Тепер ця перепона відсутня.

«За новими правилами, НАК — суб’єкт перевірки професійних стандартів. І ми це робитимемо швидко, якісно і ефективно. Процедуру перегляду професійного стандарту також вдосконалено. Якщо ПС застарів його можна переглянути», — наголосив Юрій Баланюк.

Голова Національного агентства кваліфікацій зауважив, що НАК буде вести Реєстр заявок на розроблення ПС і розробникам не доведеться більше бігати по відомствах і перевіряти наявність чи відсутність заявки на розроблення ПС.

За новими правилами Міністерство економіки України має один місяць на затвердження профстандарту.

Національне агентство кваліфікацій вже веде Реєстр професійних стандартів.

Джерело: за матеріалами КМУ