Які особливості обміну документами, організації кадрового діловодства й архівного зберігання кадрових документів у роботодавця?

З 24 лютого 2022 року по всій території України запроваджено воєнний стан. Особливості трудових відносин працівників у період дії воєнного стану визначені Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136). Зокрема, статтею 7 Закону № 2136 урегульовано питання обміну документами, організації кадрового діловодства й архівного зберігання кадрових документів у роботодавця на час воєнного стану.

У період дії воєнного стану порядок організації діловодства з питань трудових відносин, оформлення і ведення трудових книжок й архівного зберігання відповідних документів у районах активних бойових дій роботодавець визначає самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи й обліку витрат на оплату праці.

Сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень й інших документів із питань трудових відносин і про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем і працівником.

Водночас із метою уникнення надалі непорозумінь і суперечностей рекомендовано сторонам перед початком використання альтернативних способів комунікації зафіксувати факт домовленості про використання в трудових відносинах відповідних засобів електронної комунікації.

Ексклюзивно! Замовляйте посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей» від редакції журналу «КАДРОВИК.UA».

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці