Скорочення штату під час війни: який критерій визначення працівників, що мають переважне право залишитися на роботі

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці визначальним критерієм переважного права залишитися на роботі є саме рівень кваліфікації працівника й продуктивність його праці (ст. 42 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Щоб скласти об’єктивну оцінку, роботодавець зобов’язаний перевірити наявність у працівників, посади яких скорочують, більш високої чи більш низької кваліфікації та порівняти продуктивність їхньої праці. 

За відсутності різниці у кваліфікації та продуктивності праці перевагу на залишення на роботі мають працівники, перелічені в частині 2 статті 42 КЗпП. Для цього повинні бути досліджені документи й інші відомості про освіту, підвищення кваліфікації, про навчання без відриву від виробництва, про досвід трудової діяльності тощо.

Продуктивність праці та кваліфікацію працівника треба оцінювати окремо, але в підсумку роботодавець повинен визначити працівників, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці за сукупністю цих двох показників. 

Реєструйтеся на новий вебінар «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу». Передплатникам журналу «КАДРОВИК.UA» участь БЕЗКОШТОВНА.

Джерело: Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області