Коли ФОПи — працівники подають додаток до декларації єдиного податку із сумами ЄСВ

ДПС пояснила, коли ФОП — платники ЄП 1–3 груп, які мають основне місце роботи, подають Додаток 1 до Податкової декларації платника ЄП — ФОП (далі — Декларація) та як заповнити графу 2 розділу 9 такого Додатку 1.

Нагадаємо, що ФОП, у т. ч. спрощенці, які мають основне місце роботи, звільнені від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального.

ФОПи у розділі 9 Додатка 1 в графі 2 в рядках у розрізі окремого календарного місяця звітного періоду показують суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у графі 4 розраховують суми нарахованого ЄСВ. Загальну суму нарахованого ЄСВ за звітний період вказують у рядку «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1.

Значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1 переносять до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розділу VІІ Декларації.

Проте, як передбачено приміткою 8 до Декларації, Додаток 1 не подають та не заповнюють ФОП — платники ЄП 1–3 груп, за умови звільнення таких осіб від сплати за себе ЄСВ. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Тому ФОП — платники ЄП 1–3 груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Якщо ж роботодавець у звітному періоді ЄСВ нараховував та сплачував у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховував та не сплачував (наприклад, у зв’язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі ФОП зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної зарплати та відобразити у графі 2 розділу 9 Додатка 1.

Водночас за місяці, за які роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску у графі 2 розділу 9 Додатка 1 в паперовому вигляді проставляють прочерки, в електронному варіанті — поля залишають не заповненими.

Джерело: buh.ligazakon.net